Argentinië: Córdoba - Reisverslag uit Córdoba, Argentinië van Alexandra - WaarBenJij.nu Argentinië: Córdoba - Reisverslag uit Córdoba, Argentinië van Alexandra - WaarBenJij.nu

Argentinië: Córdoba

Door: olachica

Blijf op de hoogte en volg Alexandra

22 September 2010 | Argentinië, Córdoba

Vanuit het zonnige Buenos Aires arriveer ik in een grijs en somber Córdoba. Wordt dit mijn thuis voor de komende twee weken? Mijn verwachtingen zijn misschien te groot...

Ik stap uit op het centrale busstation en sluit me aan in de rij voor het ophalen van de grote bagage die onder in de bus is geplaatst. Mijn onprettige gevoel wordt versterkt door een man in dezelfde rij die, zelfs tot twee keer toe, probeert de rits van mijn kleine tasje te openen die toegang biedt tot mijn portemonee! Werkelijk ongelofelijk zoals hij mij recht in de ogen durft aan te kijken alsof er niets aan de hand is. Maar ik ben écht niet gek! Nee, echt niet :-) Een paar seconden later is hij dan ook uit de rij verdwenen zonder extra bagage... Niet zo vreemd...

Vervolgens ga ik te voet op pad naar een eerste hostel dat volgeboekt blijkt te zijn. Jammer! En dus loop ik vol goede moed verder naar het oude centrum voor het Palengue Hostel. En dat blijkt een schot in de roos. Ik voel me hier direct thuis met de leuke staf, de gezellige hond, de ennorme tv met engelstalige zenders en de huiselijke sfeer. Nadat ik me lekker ´genesteld´ heb in een 8-persoonskamer neem ik mijn tijd achter de computer om wat informatie te verzamelen over de verschillende mogelijkheden voor Spaanse lessen.

Want ondanks mijn vermoeiende busnacht ga ik vandaag, vrijdag 17 september, toch nog even op onderzoek uit in de stad. Daarbij is mijn belangrijkste missie dus die lessen concreet maken voor na het weekend. En dat blijkt een makkie. Na een aanbeveling van het hostel en een gedegen prijsvergelijking beland ik op de stoep van A.B.L.E. Spanish, waar ik kennismaak met Sabrina. Ik heb toch nog 2 weken vrij kunnen maken in mijn drukke programma voor de komende maanden. Al is dit maar beperkt natuurlijk voor het leren van een taal. Vandaar dat we samen besluiten dat privéles het meest effectief zal zijn. Prima! Ik ontmoet Nora die mij vanaf maandag verder gaat helpen: een leuke, pittige Argentijnse dame. Voelt goed!

Mijn tweede missie is al even belangrijk als spannend :-) Mijn haar laten bijkleuren! Zeker als je weet dat ik in één week tijd tot twee keer toe ben gezegend door een vogeltje van boven... Tja dan vraag je je toch af, wat er vanaf die bovenkant te zien is... Haha... Maar goed, met ook een kappersadres op zak ga ik verder het centrum in. Het blijkt een leuke kleine kapsalon. De dame met de combi rood en zwart haar voelt vertrouwd aan. Dat is een goed teken, want intimi weten dat dit pas de tweede keer is in mijn leven dat ik qua kapster vreemd ga! Hoe kan het ook anders met een moeder als kapster die aan al mijn uiteenlopende wensen voldoet! En die dus ook dezelfde kleurencombi heeft wat het haar betreft.
Toch ietwat ongemakkelijk laat ik me behandelen, terwijl ik gezellig meegeniet van de voor mij onverstaanbare roddels die druk over en weer gaan. Na een uurtje is de klus geklaard en verlaat ik positief en opgelucht de gezellige dames! Een leuke nieuwe reiservaring en voor herhaling vatbaar!

In het zonnetje verken ik het centrum met zijn prachtige oude culturele bouwwerken, vele terrasjes, restaurantjes, winkels, musea en galeries. Het is zo ontzettend leuk, dat ongemerkt het vervelende gevoel van de ochtend volledig verdwenen is! Ik voel me hier werkelijk thuis! Hoogtepunten zijn mijn bezoeken aan de prachtige kathedraal en een Jezuïtenkerk.

Het Museum of Memory laat een diepe indruk na. Dat kan ook niet anders met de vele herinneringen aan de mishandelingen die hier tijdens de periode van de militaire dictatuur hebben plaatsgevonden. De foto´s van de vele vermisten zijn al even aangrijpend.

Daarna is het dan ook tijd voor een ´borrel´! En oh, wat heb ik trek! Maar dan wordt ik toch weer geconfronteerd met mijn hardnekkige Hollandse eetgewoonte als het om tijd gaat. Want de dinerkaart blijkt pas om 18.30 uur beschikbaar te zijn! En als ik dan een half uurtje later terugkom bij restaurant Mandarin vindt een andere serveerster het nog steeds te vroeg! Hier eet men namelijk om een uur of 5/6 een tussenmaaltijd, waarna ze pas van 9 tot 11 dineren. En een extra maaltijd per dag, is niet echt wat ik nodig heb, haha! Toch lukt het om even later wat lekkers van de dinerkaart uit te mogen zoeken. Het is genieten hier, omdat het zoveel goedkoper is dan bijvoorbeeld Brazilië. Dus nu kan ik wat meer à la carte eten dan alleen maar low budget fast food: geweldig! En dus ga ik me te buiten aan een pompoensoepje en een oosterste salade. Verukkelijk!

In het hostel is het nog lang gezellig, ook als ik al op één oor lig...

De dagen daarna vullen zich als vanzelfsprekend in deze mediterraanse sfeer met bezoeken aan Musea, terasjes, lekkere hapjes, de kunstmarkt en de nodige filmbezoeken. Heerlijk om hier voor omgerekend 2,5 euro zo even in een stoel weg te zakken. Ik geniet ook van het shoppen en met name de markt waar ik mijn fruit en groenten vandaan haal (om ook weer eens te koken!). Het is hier zo leuk! Een prima beslissing om hier Spaanse lessen te nemen in plaats van in Buenos Aires. De stad is wat compacter, behoorlijk goedkoper en lijkt wat gemoedelijker of zo.

De dorpjes in de nabijgelegen Sierras zijn binnen een paar uurtjes bereikbaar en zo bezoek ik dan ook met de Belgische Bianca het ouderlijk huis van Ché Guevara in het dorpje Alte Gracia, waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Het is een aardig museum in een extra rustig plaatsje, omdat het zondag is. We wandelen er nog wat rond, en bezoeken een Jezuïeten Estancia waarna we de bus weer terug pakken.

Het weekend is zo voorbij en dus is het maandag en zit ik bij Nora in het klaslokaal. Verwachtingsvol en toch ook ietwat nerveus... Nora blijkt precies te zijn, wat ik wil: lekker gestructureerd ;-) maar ook flexibel, pittig in tempo, maar ook met oog voor detail. Ze doorloopt met mij de basisstof. Voor mij een zeer welkome herhaling en omdat ik het al een keer gehad heb, kan het lekker vlot. Ik heb de privélessen voor 1 week geboekt, maar besluit ook voor de tweede week te gaan. Dat ondanks de vele mooie bestemmingen die mij naar het Noorden van Argentinië lokken!

En zo vul ik dan nu mijn dagen. Het is weer even een vakantie tijdens mijn reis: een prima rustmoment!

Hasta luego!

• 22 September 2010 - 19:01

Lian:

Waauh, wat een heerlijke verhalen zeg! Ja, heerlijk Argentinie. Ik had, heb altijd het gevoel `thuis` te komen.

Wat fijn dat ik mee mag reizen... wordt er helemaal blij van!

• 23 September 2010 - 06:14

Ingrid De Graaf:

Hoi Alexandra,

Hier en berichtje uit koud roosendaal. Hoorde van Jaap van je grote avontuur. Je kunt leuk schrijven joh! Het leest alsof je er zelf rondloopt. Ik ga je verslagen nu ook volgen! Geniet met volle teugen, hou die grijpgrage mannen in de gaten en hasta la vista

Ingrid

• 23 September 2010 - 06:33

Tjeuvo:

Cordoba! Leuk! Lekker studentikoos heb ik altijd gehoord. Klinkt allemaal weer erg goed.

Geniet lekker van je rustmoment en tot de volgende keer ...

KUS!

• 23 September 2010 - 07:47

Fien:

Lieve Alex,

Geweldig dat je toch de tijd vindt om op Spaanse les te gaan! Je bent een toppertje. Ik denk aan je. Veel plezier. Liefs Fien

• 23 September 2010 - 14:55

Maurits & Astrid:

En hier vanuit Spanje ook de groetjes van ons.

Veel succes met de spaanse les!!

• 23 September 2010 - 16:02

René Mens:

Ik volg je al geruime tijd en kan me, door je leuke verslagen, goed verplaatsen in je ervaringen. Mijn zuid-amerika ervaring is geconcentreerd op Peru. Kom je daar ook nog? ik ken nog leuke plekken.

• 25 September 2010 - 16:49

Ingrid:

he stoere meid!!kreeg je mailadres van marian[yemen]geniet lekker van je avonturen!!

groet uit afghanistan

• 26 September 2010 - 08:10

Sandra:

Ik wil óók!!!!!! ;-)
    Geniet! x

Verslag uit: Argentinië, Córdoba

Alexandra goes Latin!

Lieve geïnteresseerden!

Al snel komt een nieuwe droom in vervulling: weer voor langere tijd op ontdekkingstocht: op zoek naar boeiende culturen, overweldigende natuur, bijzondere ontmoetingen en niet te vergeten: op zoek naar mezelf!

Indrukwekkend Latijns Amerika staat op de planning met als klap op de vuurpijl een bootreis naar Antarctica!

Mijn eerste ticket brengt me op 5 juli 2010 vanuit Amsterdam via Madrid naar Buenos Aires in Argentinië. Na een paar dagen rondsnuffelen vlieg ik alweer verder voor een bezoek aan Brazilië in de winter van ruim 2 maanden.

Als het dan in het Zuiden van het continent wat begint op te warmen, zak ik weer af naar Argentinië. Daar wil ik half september óf in Buenos Aires óf in studentenstad Córdoba 4 weken Spaanse les nemen in combinatie met vrijwilligerswerk.

In het derde deel van mijn reis zak ik vervolgens Argeninië en Chili af richting Antarctica. Maar niet voordat ik ook nog mijn nieuwsgierigheid heb bevredigd op het Paaseiland!

Eenmaal aangekomen in het Zuidelijkste plaatsje van Zuid-Amerika, Ushuaia, brengt het expeditieschip Akademik Vladilov me op 20 november in de richting van de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en Antarctica! Bijna 3 weken later, op 5 december, mag ik mijn zeebenen weer inleveren.

Tot 22 december neem ik dan de tijd om ergens weer lekker op te warmen en terug te komen naar Buenos Aires. Vandaaruit vertrekt namelijk mijn vlucht weer richting Nederland met in mijn persoonlijke bagage een ongelofelijke hoeveelheid aan nieuwe prachtige herinneringen...

Je bent van harte welkom mee te genieten!
Alexandra