Brazilië: Rio de Janeiro 1 - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van Alexandra - WaarBenJij.nu Brazilië: Rio de Janeiro 1 - Reisverslag uit Rio de Janeiro, Brazilië van Alexandra - WaarBenJij.nu

Brazilië: Rio de Janeiro 1

Door: olachica

Blijf op de hoogte en volg Alexandra

23 Juli 2010 | Brazilië, Rio de Janeiro

Met het zonnetje hoog aan de hemel ziet de wereld er toch heel anders uit! Dus vol goede moed kwam ik aan op het busstation voor lange afstanden in het Noorden van de stad Rio de Janeiro. Prima geregeld, want ik hoefde maar te bellen en ik wordt opgehaald, gratis bij een minimaal verblijf van 3 nachten! Maar bellen..., ik krijg er al de kriebels van als ik er aan denk. Nou had ik al behoorlijk wat tijd besteed aan het fenomeen bellen in mijn eerdere verslagen en vond dat wel genoeg. Maar toch, tijd om dit onderwerp nog eens met jullie te delen hoor! En voor diegenen die aan een lokale simkaart denken... mijn Argentijnse ervaringen liggen nog te vers in het geheugen!

De ´uitdagingen´:
- Onbekende regiocodes
- Het zoeken van het providornummer dat zowel in de stad van bellen als in de stad van opnemen dient te opereren.
- Providornummers die dan weer wel, dan weer niet tussen een nummer geplakt dienen te worden.
- Telefoonkaarten die helemaal niet lokaal blijken te werken, omdat ik er kennelijk héél internationaal uitzie en dus ook alleen gericht op het buitenland geschikt is.
- Naar mijn ervaring ongeveer 40% werkende publieke telefoontoestellen.
- Automatische berichten die ik niet begrijp;
- Relatief weinig Engelstalige mensen die antwoorden...

Vandaar dus de kriebels. En ja hoor ook dit keer was het weer prijs! Pas na 2x vragen, 4 verschillende toestellen, 3 verschillende antwoordapparaten, kreeg ik dan eindelijk Misti Hostel aan de lijn. In het Engels :-) werd mij aangegeven dat mijn taxi mij zou oppikken bij de balie van Rui Tur. Geweldig, alleen waar was die dan?

Nou ik zal je het hele traject besparen, maar het zoeken naar een balie die kennelijk volledig opgeheven was, is nog niet zo eenvoudig. De dame van de informatiebalie gaf het op en belde een ´wannabe´ Engelstalige dame. Ik kreeg haar echter niet duidelijk gemaakt dat ik niet gered was met het telefoonnummer van de organisatie Rui Tur, maar toch echt de locatie wilde zonder dat ze er zouden zijn! Prachtig zoals communicatie dan weer een nieuwe dimensie krijgt! En ik snap haar natuurlijk wel (en de 2 beveiligingsbeambten die er al aan vooraf gingen)! Maar zij mij niet! Haha...

Een uurtje later werd ik dan toch lekker voor het hostel afgezet. Het enige beschikbare bed bleek 3 hoog! En dan niet verdiepingen, nee een stapelbed dus! Ik deed een verwoede poging om het steile trapje op te klimmen, waarbij ik het idee had dat het bed al aardig begon te hellen... Dit was gewoon eng! En hoe moet dat nou ´s nachts als ik weer naar beneden wil. Zul je zien dat er een psychisch plasje gedaan moet worden, alleen al maar omdat ik het vrees! Maar goed, geen snel alternatief, dus tanden op elkaar en maar zien.

Het hostel heeft een huiselijke sfeer, knusse hoekjes om te zitten en omdat het dus volledig volgeboekt is, is het gezellig druk. Er zijn kamers bij waar er 5 van die megastapelbedden staan, nou zo haal je wel het meest uit de vierkante meter hoor! Maar al die gezellig kakelende mensen om je heen, waarvan je zelf met niemand (nog) contact hebt voelt toch ook bijzonder eenzaam. En dus deed ik verwoede pogingen om contacten te leggen. Drie Nederlandse meiden die wel van reizen houden, maar niet van contacten buiten het clubje. Vervolgens een strategische zet om mee te eten in het hostel. Wel wat prijzig, maar een goede manier van contact maken. Met bord op schoot blijkt het eerste plekje toch niet zo geschikt met Brazilianen die niet op een andere taal kunnen/willen overgaan. En ook aan een tafel met verschillende groepjes val ik er een beetje buiten. En dan net op het moment dat ik dacht, hoe kom ik Rio weer zo snel mogelijk uit, wordt het dan toch weer écht gezellig.

Het is gewoon weer wennen in een nieuwe stad met nieuwe mensen om je heen! Mooi om zo´n proces bewust aan te gaan en te ervaren, al kost het me soms wel veel energie en als het nou het enige was wat ik deed! Misschien moet ik wat meer loslaten... Jullie zien het al, ik ben ook veel in mezelf aan het praten! Haha... neem het me maar niet kwalijk, het bevalt me namelijk prima! Zoals Karin Bloemen ooit het boekje uitbracht: ´Een schitzofreen is nooit alleen!´

En dus ben ik een paar uur later al weer helemaal op mijn plek in het hostel. Tussen de bedden door ontmoet ik kamergenoot Jonas. Hij moet het flink ontberen, want met allerlei angsttafarelen in mijn achterhoofd, gooi ik werkelijk alle charmes in de strijd! Ik ben dan ook bijzonder in mijn nopjes als hij zo lief blijkt te zijn zijn bed met een dame in nood te wisselen en dus beland ik op een niveau lager: Jonas is mijn reddende engel!

Er valt een last van mijn schouders. Al doe ik geen oog dicht deze nacht, omdat ik zowat de enige blijk die niet gaat stappen. Eerlijk gezegd, haal ik de gemiddelde leeftijd ook wel wat naar boven, maar het voelt zeker niet vervelend! Maar goed, voor mijn gevoel komt er die nacht elk half uur wel een groepje terug en aangezien onze 6-persoonskamer de doorgang is naar een van 15, blijft het lekker lang rumoerig. Oordopjes? Heb ik bij me! Maar ik kan het niet nalaten alert te blijven.

Blij dat ik de nacht weer heb overleefd, ook trouwens het van 2 hoog met een slaperig hoofd uit bed stappen, en dus neem ik het er lekker van en start rustig op. Zoals aangekondigd moest ik ook nog even switchen van kamers en dat pakte prima uit! Ik ben weer op het eerste niveau van bedden beland! Ik maak het mezelf nog gemakkelijker en boek een stadstoer voor de middag. Wel zo efficiënt met lastig te bereiken locaties én veel gezelliger natuurlijk!

Het eerste onderdeel van de toer is hét kenmerk van Rio de Janeiro: Cristo Redentor: het Christusbeeld op de berg dat uitkijkt over de stad. Met zijn 38 meter hoge gestalte op 710 meter hoogte is het een indrukwekkende verschijning. Omdat ook Rio heel veel last heeft gehad van de regen de voorgaande weken, is het nu extra druk (zo blijkt op het journaal). Het is echt wringen voor een plekje met de ideale foto, maar dat neemt niet het bijzondere gevoel weg!

Voor mij was het bezoek aan een van de grootste voetbalstadions, Maracanã, een teleurstelling. Waar vroeger 200.000 toeschouwers in werden geplaatst (zoals bij de laatste voetbalwedstrijd van Pelé) en nu een keurige 100.000, dat wil je toch immers zien! Helaas bleef het bezoek bij een kijkje bij de ´walk of fame´ aan de buitenkant van het stadion. Een aangepaste versie, want hier zijn natuurlijk niet de handen, maar de voeten vereeuwigd in het beton! Een tweede teleurstelling was dat er geen belangrijke speler om mee op de foto te gaan, al betwijfel ik of ik hem had herkend :-)

De stop bij de Sambadrõme was wel grappig. Het is dé locatie in Rio waar je met carnaval een plaatsje wil bemachtigen. Het is zeg maar de hoofdtribune van de optocht. Ik kan me zo voorstellen dat het heel indrukwekkend is als het volledig gevuld is en de stoet aan je voorbij trekt... (misschien nog voor ooit? Je moet tenslotte wat te wensen overhouden!). Bij het kleine carnavalsmuseum heb ik de verkleedpartij met veren aan andere medereizigers overgelaten. Haha... Ook Oscar Niemeyer komt hier weer even aan bod, want aan het einde van de Sambadrõme is een prachtige boog, waarbij hij geïnspireerd schijnt te zijn door de heerijke Braziliaanse billen.

Een bezoek aan de Catedral Metropolitana sloot het geheel af. Een hele moderne cathedraal in een conische vorm met vier 60 meter hoge glas-in-lood-ramen: heel bijzonder en prachtig.

Ik sluit de dag af met een hapje en een praatje in het hostel, voordat ik mijn bed in duik op heerlijke hoogte, of beter gezegd: laagte!

• 23 Juli 2010 - 22:25

Arianne:

Ik krijg zo mijn twijfels bij de geweldige deal van drie nachten slapen en een gratis taxiritje van deur tot deur.... Lokale simkaart? Nou nee! Maar misschien een lokale postduif op de kop tikken?! :-)

Ik zie wel het absolute voordeel van drie nachten slapen en elke nacht een verdieping mogen dalen!
    Als jij je bedje beschrijft, breekt mij het angstzweet uit en krijg ik meteen visoenen van een matrasje op de grond, desnoods verticaal! Maar reddende engelen á la Jonas zijn natuurlijk een veel betere optie, die had ik er in de gauwigheid nog niet bij gefantaseerd! Een middelste verdieping is zeker een verbetering! (Oh, wat zal ik straks genieten van mijn bedje twee hoog dat toch gewoon op de vloer staat!;-) )
    Maar het is blijkbaar dus gewoon een kwestie van lang genoeg blijven om door te dringen tot de beste bedden op de kleinste (rustigste?) kamers! En dat dat ook goed is om er sociaal in te komen, is dan natuurlijk een belangrijk bijkomend voordeel!

Om je stadstoer moest ik erg lachen, vooral die ontbrekende (on)bekende voetballers!
    Maar ik geniet met je mee hoor!! Je schrijft heerlijk aanstekelijk en ik leef me zonder moeite in!

Heb je het al herkend, dat vliegje dat steeds op je rugzak zit en stiekem met je meelift? It's me :-)
    Lieverd, geniet heerlijk verder en super hoe je ons hier laat meegenieten!

• 24 Juli 2010 - 18:26

Ineke Rutten:

Hoi Alexandra,
    Wat een genoegen om je verslag te lezen.Knap dat je ondanks alle problemen toch steeds op de plek komt waar je moet zijn. Geniet ervan.
    liefs ineke

• 25 Juli 2010 - 08:35

Astrid & Maurits:

Hoihoi,

Wat een belevingen daar zo allemaal. Heerlijk om te lezen dat jij zo achteraf toch kunt genieten van wat je daar allemaal meemaakt. Geweldig!! We kijken alweer uit naar je volgende verhalen.

Geniet ervan meis want time flies!!

xxx Astrid & Maurits

• 26 Juli 2010 - 08:27

Tjeuvo:

Leuk begin van de maandagmorgen om je verslag te lezen :).
    Wij klagen misschien een beetje omdat we het hele weekend tussen de dozen gezeten hebben, maar we slapen in ieder geval wel in een bed op lage hoogte :).

Succes daar en kusss

Verslag uit: Brazilië, Rio de Janeiro

Alexandra goes Latin!

Lieve geïnteresseerden!

Al snel komt een nieuwe droom in vervulling: weer voor langere tijd op ontdekkingstocht: op zoek naar boeiende culturen, overweldigende natuur, bijzondere ontmoetingen en niet te vergeten: op zoek naar mezelf!

Indrukwekkend Latijns Amerika staat op de planning met als klap op de vuurpijl een bootreis naar Antarctica!

Mijn eerste ticket brengt me op 5 juli 2010 vanuit Amsterdam via Madrid naar Buenos Aires in Argentinië. Na een paar dagen rondsnuffelen vlieg ik alweer verder voor een bezoek aan Brazilië in de winter van ruim 2 maanden.

Als het dan in het Zuiden van het continent wat begint op te warmen, zak ik weer af naar Argentinië. Daar wil ik half september óf in Buenos Aires óf in studentenstad Córdoba 4 weken Spaanse les nemen in combinatie met vrijwilligerswerk.

In het derde deel van mijn reis zak ik vervolgens Argeninië en Chili af richting Antarctica. Maar niet voordat ik ook nog mijn nieuwsgierigheid heb bevredigd op het Paaseiland!

Eenmaal aangekomen in het Zuidelijkste plaatsje van Zuid-Amerika, Ushuaia, brengt het expeditieschip Akademik Vladilov me op 20 november in de richting van de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en Antarctica! Bijna 3 weken later, op 5 december, mag ik mijn zeebenen weer inleveren.

Tot 22 december neem ik dan de tijd om ergens weer lekker op te warmen en terug te komen naar Buenos Aires. Vandaaruit vertrekt namelijk mijn vlucht weer richting Nederland met in mijn persoonlijke bagage een ongelofelijke hoeveelheid aan nieuwe prachtige herinneringen...

Je bent van harte welkom mee te genieten!
Alexandra